Üzüm ilçemizde yetiştirilen ürünlerin başında yer alır.Kalitesi ve lezzetiyle markalaşma yolunda ilerleyen iki üründen biridir.Bu meyve ilçemiz için o kadar önemlidir ki ilçemizde bir belediye adını vermiştir.İslahiye merkez olmak üzere,Karapınar köyü,Yeniköy,Kırıkçalı köyü,Aşağıbilenler,Yukarıbilenler köyü ve özelliklede Altınüzüm,Boğaziçi ve Yeşilyurt beldesinde yoğun olarak üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.İlçemizde yetiştiriciliği yapılan üzüm çeşitleri içerisin de sofralık üzüm çeşitleri ağırlıktadır.Bunun yanında şıralık.şaraplık,kurutmalık üzüm çeşitleri de mevcuttur.Başta Antep karası ,hatun parmağı,çekirdeksiz perlet ,sultani,kardinal,Yalova incisi,Trakya ilkeren,ata sarısı,uslu,pafı,dökülgen olmak üzere farklı üzüm çeşitleri yetiştirilmektedir.Bu çeşitler arsında hatun parmağı ve Antep karası tüm bağların %75'ini oluşturmaktadır.

İlçemizde yüz bin dekar alanda yetiştirilen üzümün yıllık ürün miktarı ise 174 bin ton civarındadır.Yıllık ürün miktarı,yıllara göre değişim göstermaktedir.Gerek iklim koşulları gerekse toprak isteği bakımından üzüm yetiştirilmeye çok müsait olan ilçemizde dünyanın en güzel üzümleri yetiştirilmektedir.Pazarlamaya gereken önem verilmediğinden ismini dünyaya duyurmamış yada farklı isimlerle piyasaya sunulmuştur.Ne yazık ki bu nedenle Türkiye çapında da pek tanınmamaktadır.Türkiyenin sofralık üzüm ihtiyacının % 70'ini karşılayan İslahiye üzümü ;Rusya ,Romanya,Ukrayna,Almanya,Dubai,Kuveyt ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bir çok ülkeye de ihraç edilmektedir.2010 yılı tahmini yıllık ürün miktarı 80.000 ton 2010 yılı tahmini ihracat miktarı 15.000 ton dur.Özel İdarenin girişimiyle açılan soğuk hava deposunun yanı sıra özel sektör tarafından açılan soğuk hava depoları üzüm ticaretine hizmet etmektedir.

İslahiye'de üzümün yaprakları ve bağ çubukları da değerlendirilmektedir.Üzüm yaprakları salamura edilerek geleneksel yemeklerin yapımında kullanılmaktadır.Bu yapraklar kışın tüketilmek üzere salamura yapılarak mevsiminde ise taze olarak satılmaktadır.İlçemiz Kayabaşı bağ çubuklarında aşılı bağ fidanları üretilmekte ,ilçemizde yetiştirilen bu aşılı bağ fidanları Türkiye'nin her tarafında alıcı bulmaktadır.Yöremizin bir başka özelliğide temmuz ayının başından itibaren her ay farklı türde bir üzümün piyasaya sürülmesidir.

İlçemizde yetiştirilen üzümün çoğu sofralık olarak , taze şekilde bir kısmı ise yöre halkı tarafından bastık,sucuk,pekmez gibi gıda ürünlerine dönüştürülerek tüketilir ve bir kısmıda Gaziantep Şarap Fabrikasına gönderilerek değerlendirilir.Sofralık üzüm ticareti ile ugraşan tüccarların bölge ürününü tanıtıcı logolar kullanması ile beraber bölge içerisinde üzüm pekmezi,üzüm sirkesi,üzüm suyu üretim tesisleri kurulması hem tarım ürünlerinin değerlenmesini sağlayacak hem de bölge istihdam yaratacaktır.